luni, 7 februarie 2022

Echipamentul adecvat pentru drumeții | Decathlon

Ce dor îmi este de o drumeție! Abia aștept să vină vremea mai călduță și să putem ieși toată familia! Iubesc să mă conectez cu natura, iar o astfel de ieșire face foarte bine la organism. Atenție însă, ne aventurăm doaar dacă suntem sănătoși, fără probleme de sănătate, medicale, deoarece vei depune puțin efort. Cum sunt și eu începătoare prefer niște trasee fără dificultăți. Iar ca să poți merge totuși în siguranță ai nevoie de un echipament. 

Bocancii- ei sunt un element foarte important, ar trebui să aibă o aderență bună, o amortizare bună. De obicei este recomandat să îi iei într-o măsură mai mare, pentru a nu avea probleme la coborâre, plus că vei purta și ciorapi mai groși. La Decathlon au multe modele, este un magazin cu articole sportive bune și prețuri accesibile. Să nu optați pentru adidași, cizme deoarece nu sunt indicați. Aici veți găsi mai multe modele de bocanci și ghete atât pentru adulți cât și pentru copii. 

Lucruri de care ar trebui să ținem cont atunci când îi alegem:

Anotimpul- găsim bocanci pentru iarnă: foarte rezistenți, buni pentru trasee dificile și temperaturi scăzute, cei de vară: au tăietura gleznei mai joasă, permit piciorului să respire.

Materialul din care sunt confecționați- natural sau sintetic

Talpa bocancilor- pe timp de iarnă, groasă și rigidă, iar vara mai ușoară și flexibilă. Eu aș opta pentru cele cu talpă cauciucată. 

Un model drag mie este acesta pe turcoaz cu șiret, înalte, impermeabile, concepute pentru drumețiile pe zăpadă, împiedică pătrunderea apei, sunt foarte potriviți pentru acest sezon de iarnă.


Pentru bărbați am ales acești bocanci, curând vine și ziua soțului meu deci îi pun direct în coșul de cumpărături. Tot așa sunt concepuți pentru drumeție, sunt impermeabili, menține pielea uscată timp de 3h, oferă stabilitate ( au talpă din cauciuc cu crampoane de 4 mm ), un aspect important e și faptul că oferă protecție împotriva loviturilor.

Copiilor le-aș achiziționa tot ceva impermeabil și rezistent deoarece ei se joacă foarte mult prin apă, noroi și țopăie cât e ziua de lungă. Încălțămintea este un factor important pentru confortul și siguranța lor.


Rucsacul- în el ar trebui să încapă cam tot ce aveți nevoie pentru o zi în drumeție. Diferă puțin față de unul normal prin prisma sistemului de susținere confortabil, a bretelelor căptușite, centurii. E foarte practic și are numeroase spații pentru depozitare. Structura rucsacului este adaptată pentru a integra un rezervor de apă, acest accesoriu permite hidratarea regulată pe tot parcursul drumeției. 

Bețe de trekking- pentru mine nu le consider foarte necesare, dar pentru un traseu mai anevoios chiar ar fi de ajutor. Acestea tranferă până la 40% din greutatea corpului+încărcăturii, permit echilibrarea corpului, oferă protecție. 

Îmbrăcăminte- aici aveți o mulțime din ce să alegeți, în funcție și de sezon. Pantaloni scurți/ lungi, colanți care sunt și ei foarte confortabili, tricou tehnic/ bluză polar, e bine să ne îmbrăcăm în straturi, ele se pot da jos dacă vă este cald. Primul strat ar trebui să mențină temperatura optimă a corpului lăsând pielea să respire, al doilea strat oferă un plus de călură, iar cel exterior îți protejează corpul de condițiile meteo.  Dacă este frig putem opta și pentru mănuși, căciulă din lână merinos, bandană ( care să ne protejeze de soarele puternic ), ochelari de soare, protecție solară. 


Pelerină de ploaie- dacă ploaia vine pe neașteptate e bine să ai la tine o astfel de pelerină, oricum nu ocupă mult spațiu. Modelul ales de mine este conceput pentru a proteja de ploaie în timpul drumețiilor, compatibil fiind cu un rucsac de maximum 10L. Materialul este impermeabil, esențial pentru a vă proteja de ploaie, îmbrăcare ușoară, protecție integrală (cu sau fără rucsac ).

Ce alte sfaturi v-aș mai putea da?

- Eu aș alege un traseu pentru care știu că sunt pregătită și îl cunosc cât de cât.

- Să mă informez cu privire la meteo înainte de a porni la drum. 

- Pleacă alături de măcar un prieten, oricum nici nu mi-ar plăcea să mă aventurez singură. 

- Cumpără echipamentul dintr-un magazin specializat pe acest domeniu. Decathlon îți pune la dispoziție o plajă extinsă de haine de drumeție pentru femei, bărbați și copii. 

Tu când ai fost ultima dată într-o drumeție? Îți plac plimbările în natură, munte?


7 comentarii:

  1. Ce faine- s primele ghete si banuiesc ca-s si ieftine fiind de la Decathlon.

    RăspundețiȘtergere
  2. De multă vreme nu am mai mers în acest magazin. Sunt curioasă ce lucruri mai au.

    RăspundețiȘtergere
  3. Au trecut cativa ani de cand am fost in prima si singura drumetie pe munte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Locuiesc la munte dar sincer nu am un echipament complet , poate doar niste bocanci si cam atat :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă simt mai în siguranta in drumetii cand am incaltamintea potrivita.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oh, da! Mi-e tare dor de drumetiile prin natura vara. Echipamentul trebuie sa fie pe masura!

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate fix aceste produse imi lipsesc din garderoba. Poate ca daca as avea echipament potrivit as face mai multe drumetii

    RăspundețiȘtergere